Welcome to the LEAP Q&A Forum

Find your questions answered. Here.

GRE - Reading Comprehension - Argument construction

Fossil bones of the huge herbivorous dinosaurs known as sauropods were first discovered and studied between 1840

Fossil bones of the huge herbivorous dinosaurs known as sauropods were first discovered and studied between 1840 and 1880, providing evidence for the gargantuan dimensions of the adults. The shape of sauropod teeth suggested what they ate. But aside from trackways, or series of fossilized footprints — which established that sauro - pods at least occasionally lived in herds — fossils incorporating direct evidence of other behavior, such as reproductive behavior, have been almost nonexistent. Because no modern land animals even approach sauropod size, scientists have also lacked a living analogue to use as a guide to possible sauropod behavior. Until the recent discovery of fossilized sauropod nesting grounds, scientists were thus uncertain whether sauropods laid eggs or gave birth to live young.


9. Which of the following can be inferred from the passage regarding the evidence provided by sauropod teeth?


A.The teeth allow inferences to be made about sauropod social behavior.
B.The shape of the teeth indicates that sauropods were herbivorous.
C. The teeth have no resemblance to those of any modern land animal.

10. Which of the following can be inferred from the passage regarding the recently discovered fossilized sauropod nesting grounds?


A. They are among the few fossils incorporating direct evidence of sauropod behavior.
B. They confirm the evidence provided by trackways about sauropod behavior.
C. They have forced a reevaluation of theories regarding the nature of sauropod herd behavior.

This is a select-all-that apply question type. For this question, we need to find evidence to support the inference that we make. The passage states that the sauropods were herbivores as the shape of their teeth suggested that they ate plants. A series of fossilized footprints indicated that the sauropods lived in herds at least occasionally. But there is not much proof to understand other behavior like their reproductive behavior. Another challenge to understanding sauropod has been the lack of any other animal their size.

 

Q1. Which of the following can be inferred from the passage regarding the evidence provided by sauropod teeth?

A. Incorrect answer choice as a series of fossilized footprints provided very little information on the social behavior of sauropods and teeth did not indicate anything about their social behavior.

B. Correct answer choice as we see in line 3-4 that sauropods teeth suggested what they ate and in line 1 its mentioned that they were herbivores.

C. Incorrect answer choice as there is no evidence to support this inference.

Q2. Which of the following can be inferred from the passage regarding the recently discovered fossilized sauropod nesting grounds?

A. Correct answer choice as we have evidence in lines 10-11, which says that until the discovery of nesting grounds, scientists were uncertain about sauropods social behavior including their reproductive behavior.

B. Incorrect answer choice as we read in the passage that the trackways only provided limited information about sauropods social behavior.

C. Incorrect answer choice as we read in lines 10-11 that the nesting grounds only helped confirm information about sauropods reproductive behavior.