Welcome to the LEAP Q&A Forum

Find your questions answered. Here.

GRE - Quantitative Reasoning - Speed Time Distance

The distance between cities A and B is 120 miles. A car travels from A to B at 60 miles per hour and returns from B to A along the same route at 40 miles per hour. What is the average speed for the round trip?

The distance between cities A and B is 120 miles. A car travels from A to B at 60 miles per hour and returns from B to A along the same route at 40 miles per hour. What is the average speed for the round trip?

(A) 48
(B) 50
(C) 52
(D) 56
(E) 58

From A to B

Distance traveled = 120 miles

Speed = 60 mph

time taken = 120/60 = 2 hours

From B to A

Distance traveled = 120 miles

Speed = 40 miles/hour

time taken = 120/40 = 3 hours

total distance traveled = 240 miles

total time taken = 2+3 = 5 hours

average speed = 240 / 5 = 48 mph

 

A is correct